Врятувались картоплею з Білорусі • Ukraïner • Музей Голодомору

Автори серії про Голодомор: Ukraїner та Музей Голодомору за підтримки Українського культурного фонду
Автор проєкту Ukraїner: Богдан Логвиненко

Коли у селі Кобилянка почався Голодомор, батьки Федора Задєреєва ходили за сто кілометрів у Білорусь, щоб принести картопляні очистки від родичів. Бабуся Федора потайки носила картоплю в чоботях, а він готував борщ із кропиви та подорожника молодшим братам і сестрі. Так їм вдалось врятуватися. Федір згадує, як до колективізації люди в селі могли давати позики на пів року, а вже під час Голодомору самому довелося красти в сусідів, щоб вижити.

Читайте також лонгрід: https://ukrainer.net/fedir-zadereev/

0:00 Початок
1:05 Життя до колективізації
3:34 Як розпочався Голодомор
5:45 Як відбирали зерно?
6:43 Як карали за збір колосків?
7:54 Про гарячі сніданки
11:27 Як вижили в Голодомор
14:48 Як голод змусив красти
17:20 Життя після Голодомору